ΤΣΑΤΣΑΚΗ ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ)

Αρχαιολόγος

Η Ευγενία Π. Τσατσάκη γεννήθηκε και ζει στο Ηράκλειο Κρήτης, με ρίζες από τα Καπετανιανά και τα Χουστουλιανά της Μεσσαράς. Είναι μητέρα ενός τρίχρονου κοριτσιού και εργάζεται ως αρχαιολόγος.

Είναι πτυχιούχος (ΕΚΠΑ) τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας, Θεωρίας της Επιστήμης και του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας Τέχνης, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εξειδικεύτηκε στην Ειδική Αγωγή (ΕΚΠΑ), Κέντρο Μελέτης Ψυχοφυσιολογίας και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού τμήματος Δ.Ε.

Συμμετείχε στο εργαστήριο ελληνικής παλαιογραφίας της Β.Δ.Β. και στο 12ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο με θέμα «Μετακινήσεις σκλάβων, κουρσάρων, πειρατών, μεταναστών», ως επικεφαλής ομάδας εργαστηρίου παλαιογραφίας Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης-Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν.Ηρακλείου, παρουσίασε μέσα από χιλιάδες νοταριακά πρωτογενή έγγραφα, δραματικές διαδρομές ανθρώπων.

Το 2017 έλαβε μέρος στο 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Γόρτυνας με θέμα «Το προσκύνημα ως τόπος συνάντησης ανθρώπων, λαών, θρησκειών, πολιτισμών». Στο forum της επιστημονικής ημερίδας του Δήμου Ηρακλείου με θέμα «Παιδεία και εκπαιδευτικό σύστημα στην Βενετοκρατούμενη Κρήτη», εμβάθυνε και ανέδειξε την «Αγραμματοσύνη και την ιδιωτική εκπαίδευση μέσα από συμβάσεις εργασίας της εποχής».
Το 2016 απασχολήθηκε εθελοντικά στην ταξινόμηση δικαστικών αρχείων και στην ψηφιοποίηση του Αρχείου της Επαναστατικής Επιτροπής Αρχανών (1897-1898). Συνέδραμε τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, στο Τμήμα Σαμαρειτών Ηρακλείου (2011-2017) και υπήρξε ιδρυτικό μέλος διεθνούς ακτιβιστικού κινήματος στην Κρήτη, (2014) κατά της υδρόλυσης των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, όπου συμμετείχε στην θαλάσσια διαμαρτυρία, 130 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης.

Εισηγήθηκε στα ετήσια Παγκρήτια Ενεργειακά Συνέδρια (Cretan Energy Conferences) διεθνούς εμβέλειας (2019-2022).
Παρακολουθεί πλήθος διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, ημερίδων και επιμορφωτικών σεμιναρίων σε θέματα Παιδείας, Εκπαίδευσης, Ευρώπης, Ενέργειας, Παγκόσμιας και τοπικής Ιστορίας.

Αρθρογραφεί από το 2010 μέχρι σήμερα σε τοπικές, αθηναϊκές εφημερίδες και σε τοπικούς ειδησεογραφικούς διαδικτυακούς τόπους.